Dirch

Dirch

En härlig film om Danmarks genom tiderna mest älskade och uppskattade komiker, Dirch Passer.

Dirch var under mer än tre decennier den okrönte revykungen. Han var också mycket populär i Sverige och vi är många som kommit upp i mogen ålder som med glädje erinrar oss hans krullhåriga uppenbarelse. Förutom allt revyande hann han också med ett hundratal filmroller; åtta av filmerna spelades för övrigt in i Sverige.

 

Filmen om Dirch utspelas framförallt under guldåren, 1950-talet och början av 60-talet, då han tillsammans med komikerparhästen Kjeld Petersen gick från succé till succé. Huvudtemat är förhållandet mellan de två, deras vänskap, men också om konkurrensen och avundsjukan.

Hos bägge fanns teaterdrömmar som gick längre än till revyscenen. Typiskt är att när Dirch fick chansen till sin drömroll, som Lennie i Möss och människor, så förstördes det hela av att publiken gapskrattade så fort han visade sig på scenen.

 

Den glade Dirch Passer på scenen var ingen bekymmerslös människa som privatperson. Han levde ett självdestruktivt liv med mycket alkohol, utsvävningar, stress och press. Hans familj och hans vänner fick se mycket av denna mindre kända sida av Dirch. Han tvivlade dessutom ofta på sig själv: ”Jag är nog inte riktigt seriös; jag är inte ens särskilt rolig, jag är billig, vulgär – varför skrattar de hela tiden?”

 

Dirch Passer dog 1980, endast 54 år gammal, och han dog praktiskt taget på scenen. Filmen mynnar ut i en fantastisk slutscen där Dirch Passer dansas och sjungs in i evigheten.

 

Lars Ranthe som Kjeld Petersen och Nikolaj Lie Kaas som Dirch Passer

 

Dirch.

Regi: Martin Zandvliet.

Danmark 2012.

Speltid 109 min

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.