Änglarnas andel

Änglarnas andel

En ny film av vår favorit Ken Loach! Vi minns Looking for Eric, En öm kyss, Bröd och rosor, Mitt namn är Joe, Carlas sång, Land och frihet, Riff-Raff m fl. Hans film från 2012, Route Irish, visades aldrig på vår Filmstudio, men se den gärna.

 

Filmen Änglarnas andel handlar om Robbie, som är arbetslös och på väg mot en mörk framtid. Efter att med en hårsmån sluppit undan ett rejält fängelsestraff, svär han på att hans nyfödde son Luke inte ska behöva få samma eländiga start som han själv fick.

 

Robbie har tur. Den man som ansvarar för den samhällstjänst han döms till och som blir hans handledare visar sig vara en fadersgestalt som gärna umgås med de unga kriminella på fritiden. Han tar med dem på whiskyprovningar och Robbie visar sig ha näsa för fin whisky. Robbies liv tar helt nya vändningar.

 

Ken Loach hyllar snällheten, chansen att komma igen och - whisky. En komedi som ändå rymmer både mörker och samhällskritik.

Filmen fick blandad kritik, men den belönades med juryns pris i Cannes 2012.

(Änglarnas andel är benämningen på den whisky - ca 2 % - som avdunstar under fatlagringen.)

 

Land: Storbritannien 2012

Regi: Ken Loach

Manus: Paul Laverty

Foto: Robbie Ryan

Skådespelare:

Paul Brannigan (Robbie), John Henshaw (Harry), Siobhan Reilly (Leoni), Gary Maitland, Jamine Riggins, William Ruane, Charlie Maclean, m fl

Längd: 1 tim 46 min

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.