12 Years a Slave

12 Years a Slave

Solomon Northup är en svart, fri man, ansedd musiker, amerikansk medbor-gare och familjefar. På 1840-talet blir han kidnappad och säljs som slav i amerikanska Södern för att arbeta på de vita godsägarnas plantager. Solo-mons historia är inte påhittad. Han har själv berättat den i sin bok Twelve Years a Slave.

Ett brutalt uppvaknande på ett stengolv i en källarcell är starten på ett tolv år långt lidande. Salomon berövas allt, t.o.m. sitt namn. Slavarna är godsägar-nas privata egendom. Den omänskliga behandling de utsätts skildras påträngande närgånget i filmen i närmast outhärdliga långa tortyrscener.

Regissören Steve McQueen (ej att förväxla med den amerikanske skådespe-laren med samma namn) är britt och har som svart man egna erfarenheter av rasism. Han har tidigare regisserat uppmärksammade filmer som Hunger och Shame.

12 Years a Slave belönades med en Oscar som bästa film vid galan 2014. Den kommer tillsammans med Solomon Northops bok att användas som undervisningsmaterial i amerikanska skolor. ”Genom identifikation med huvudpersonen och hans plågor, det här skulle kunna vara du, och kompro-misslösa bilder av smärta kommer den säkert att sätta sina spår hos en upp-växande generation,” tror Louise Lagerström i sin recension i Filmrutan.

 

Land: USA 2013

Regi: Steve McQueen

Manus: John Ridley, efter Solomon Northops självbiografiska roman

Roller: Chiwetel Ejiofor, Dwight Henry, Ashley Dyke, Kelsey Scott, Michael Fassbinder, Brad Pitt m.fl.

Längd: 133 min

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.