Five Broken Cameras

Five Broken Cameras

Bil´in är en liten palestinsk by som ligger på Västbanken, strax väster om Ramallah. Den har blivit en symbol för det civila motståndet mot den israeliska bosättningspolitiken. 2005 började israelisk militär att bygga en mur som avskilde byn från 60 procent av dess jordbruksmark. Varje fredag går byborna i demonstrationståg för att försvara sina rättigheter. Den israeliska armén svarar med tårgas, kulor och nattliga raider. Hela världen har uppmärksammat bybornas kamp. Jimmy Carter har varit här. Den irländska fredspristagaren Maguire fick benet skadat av en gummikula här. Fredsaktivister från många länder har gått med i bybornas demonstrationståg.

 

I byn bor lantarbetaren Emad Burnat. När hans fjärde son föds 2005 skaffar han en videokamera. Han har gjort till sitt kall att dokumentera varje övergrepp från den israeliska arméns sida. Han låter sig inte skrämmas. Inte ens hans frus böner eller rädsla för repressalier får honom att sluta.. Varje gång militären förstör hans kamera köper han en ny. Sammandrabbningarna varvas med det vardagliga livet som rullar på. Det blir ett kraftfullt och personligt tidsdokument om en av modern tids stora konflikter.

 

Medskapare till filmen är israelen Guy Davidi. Han har kompletterat Emads bilder med egna tagningar från den bosättning som rycker allt närmare.

 

 

Regi, manus och foto: Emad Burnat och Guy Davidi

Kategori: Dokumentär med bybor från Bil´in framför kameran

Land: Palestina 2011

Längd: 1tim och 30 min

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.