Omar dödade mig

Omar dödade mig

Året är 1991 och Omar Raddad är hemma med sin familj, då han blir hämtad av polisen. På polisstationen förstår han så småningom att han är misstänkt för att ha mördat en rik änka, vars trädgård han sköter. Det enda bevis som finns är ett meddelande, som polisen tror att offret skrivit med sitt eget blod – ”Omar m´a tuer”(”Omar dödade mig”).

 

Filmen bygger på en verklig händelse. Den dramatiserar ett i Frankrike mycket uppmärksammat mord och den rättegång och det efterspel det fick. Den marockanske trädgårdsmästaren Omar Raddad döms år 1994 till 18 års fängelse för mordet på sin arbetsgivare. Han blev villkorligt benådad av Jacques Chirac 1998 efter påtryckningar från kung Hassan av Marocko.

Författaren Jean Marie Rouart engagerade sig i fallet och två månader efter domen kom han ut med en bok om händelsen. Denna bok och den självbiografi som Omar Raddad skrev ligger till grund för filmen.

Filmen tar tydlig ställning för Omar Raddad och den har fått hård kritik bland annat från offrets släktingar som tycker att den som mördade deras släkting gjorts till ett offer.

 

”Omar… är spännande och effektfullt berättad med en lysande Sami Bouajila som den snälle, timide, nästan undergivne Raddad. Han kan inte skriva eller läsa och hans franska är bristfällig. Trots detta vägrar han känna sig underlägsen den makt som ser honom som en flugskit. Omar dödade mig blir därför en fyrbåk för alla de som blir trampade på, men som motsätter sig att leva med ryggarna krökta.” Mats Bråstedt, Expressen

 

Vinnare av CinemAfrica Festival Award 2012.

 

Omar dödade mig /Omar m´a tuer

Land: Marocko/Frankrike 2011

 

Regi: Roschdy Zem

Manus: Roschdy Zem, Jean Marie Rouart, Oliver Gorce, Oliver Lorelle

m. fl.

 

Skådespelare:

Sami Bouajila

Denis Podalydés

Maurice Bénichou

Salomé Stévenin

 

Längd: 1 tim 25 min

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.