Leviatan

Leviatan

 

 

I en liten stad vid Barents hav i norra Ryssland bor Kolja tillsammans med sin nya, unga hustru Lilja och sin stökige tonårsson från ett tidigare äktenskap. Kolja vill bara driva sin bilverkstad i lugn och ro, men stadens borgmästare har andra planer för tomten där Kolja bor med vidunderlig utsikt över havet. Konflikten leder till domstolsförhandlingar, där Kolja får hjälp av Dmitrij, en gammal vän som numera är advokat i Moskva. Men oddsen är dåliga för Kolja. Den lilla människan har svårt att sätta något emot den korrumperade borgmästaren som lierar sig med kyrkan.

 

Filmen är regisserad av Andrej Zvjagintsev. Den minnesgode filmstudiobesökaren erinrar sig hans ”Återkomsten”, som vi gav högt betyg för några år sedan. Det ryska kulturministeriet har givit officiellt stöd till filmen, något som man kan förundras över. Det målas en mörk bild av dagens Ryssland – ett genomruttet, korrumperat samhälle med en kafkaartad byråkrati där alla sagor dränks i vodka – och filmen har blivit en huvudvärk för Putins regim efter det lysande internationella mottagandet. Kulturministeriet har nu lagt fram ett förslag om förbud mot filmer som ”förtalar ” nationen.

 

”Zvjagintsev lyckas i en och samma film kombinera familjetragedi, bitande satirisk kritik mot regimen och kyrkan, vidunderliga naturbilder och tragikomisk fyllehumor.” (Sydsvenskans recensent)

 

Leviatan

Ryssland 2015

Regi: Andrej Zvjagintsev

Manus: Oleg Negin och regissören

Foto: Michail Krichman

Musik: Philip Glass

I rollerna:Alexej Serebryakov (Kolja), Elena Ljadova (Lilja), Vladimir Vdovichenkov (Dmitrij) m.fl.

Uppdaterad av Macke Danielsson.