One chance

One chance

 

 

Lika lite som den hårdhjärtade juryn i ”Britain’s got talent” kunde stå emot Paul Potts när han sjöng ”Nessun dorma” 2007, lika lite kan man stå emot den här spelfilmen om hans lika osannolika som plötsliga världsgenombrott. En mer rörande Askungesaga än Paul Potts är svår att hitta. Den brittiska tenoren blev en omedelbar hit med över 100 miljoner tittare på Youtube. Men vägen dit var lång och knagglig och det är något ”One chance” tar väl till vara på, ned till varje smärtsam detalj.

Den mat- och musikglade Paul Potts ansågs redan under uppväxten som udda, mer intresserad av sång än slagsmål. I filmen förföljs han av ett gäng hotfulla skolpojkar som lika ihärdigt fortsätter förföljelsen av honom som unga män.

Potts växte upp i en arbetarfamilj i Port Talbot i Wales. Redan som korpojke gjorde han sig bemärkt, men sångarkarriär var inte till att tänka på i familjen Potts. Ett jobb på stålverket var sedan länge planerat för ende sonen. Julie Walters gör Potts snälla men maktlösa mamma och Colm Meany hans skeptiska pappa. För Potts var operans värld där alla uttrycker vad de tänker och känner själva motsatsen till den förutbestämda och inskränkta verklighet som omgav honom.

 

Regi: David Frankel

Skådespelare: James Corden, Alexandra Corden, Julie Walters

Längd: 1 tim 43 min

 

 

 

 

Källa SvD

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.