Pride

Pride

 

 

”Pride” berättar den sanna historien om hur Wales strejkande gruvarbetare fick stöd av gayrörelsen. Filmen utspelar sig under den årslånga gruvarbetarstrejk i Storbritannien 1984–85 som skulle komma att markera slutet för fackföreningarnas inflytande i brittisk politik. Ett nederlag som blev en symboliskt viktig triumf för Thatcher-regeringen.

Gruvarbetarna är först måttligt intresserade av att ta emot stöd från ”perversa”. Men tack vare att en lomhörd dam till slut svarar i en gul telefon någonstans i Wales lyckas de etablera kontakt.

Regissören Matthew Warchus har en framgångsrik karriär som teaterregissör bakom sig. Däremot har han inte tidigare gjort sig känd som filmregissör.

”Pride glömmer aldrig allvaret i det som pågår. Övervåldet mot svaga grupper i samhället tynger över axlarna som ett slavok. Brytningstiden mellan ett gammalt solidariskt samhälle och ett framväxande själviskt ligger precis här, i åttitalet, på Londons gator. Man hade nästan glömt hur självklart det en gång var att bry sig. Jag grät.”(Kerstin Gezelius, DN)

 

Pride

Storbritannien 2014

Regi: Matthew Warchus

Manus: Stephen Beresford

Musik: Christopher Nightingale

I rollerna: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West,

Ben Schnetzer, Andrew Scott, Paddy Considine m. fl.

Längd: 1 h 55 min

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.