Timbuktu

Timbuktu

 

 

Timbuktu

Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan i Timbuktu, men spelet sker utan fotboll. Timbuktu har tagits över av religiösa fundamentalister och allt är förbjudet. Staden är tyst, gatorna tomma, det enda som hörs är jihadisterna som åker runt för att ropa ut nya alltmer absurda förbud och påbud. I utkanten av staden lever Kidane och Satima ett fridfullt liv, lyckligt förskonade från ockupanternas framfart. En olyckshändelse med tragiska följder förändrar deras öde och de kan inte längre skydda sig från den nya regimens skoningslösa lagar.

Filmen har fått sin titel från den mytologiska stad i norra Mali som intogs av jihadisterna och tuaregrebellerna för två år sedan. Då raserades delar av Timbuktus oskattbara världsarv och man införde också förbud mot musik, fotboll och rökning. Kvinnorna tvingades bära handskar och man fick inte längre sitta utanför sitt hus och prata med grannarna. Straffet för överträdelser var offentliga avrättningar och steningar till döds.

Timbuktu liknar inga våldets Hollywoodskildringar från krigen i Afghanistan och Irak, trots att Sissakos drama är lika grymt, lika upprörande. Sissakos språk är diktens, galghumorns, ironins och musikens. Han ser värdigheten hos dem som gör motstånd och blandar mörker med ljus. Han håller sig själv i bakgrunden och överlämnar helt enkelt berättelsen till oss att själva se.

Timbuktu blev Oscarnominerad som Bästa icke engelskspråkiga film 2014 och blev även nominerad till Guldpalmen i Cannes.

(www.kritiker.se, DN 20150220, GP 20150220)

Land: Frankrike/Mauretanien

År: 2014

Längd: 1 timme 40 minuter

Regi: Abderrahmane Sissako

Skådespelare: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri,

Toulou Kiki, Fatoumata Diawara, Kettly Noël

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.