Den andra mamman

Den andra mamman

 

Brasilien har en av världens mest ojämlika inkomstfördelningar. Det fångar regissören – manusförfattaren Anna Muylaert okonstlat, humoristiskt och träffsäkert i Den andra mamman. Spelplatsen är ett lyxhus i Sao Paulo. På ytan råder en idealiserad paternalism som ser ut att ha hämtats ur gamla herrgårdsromaner men som också står att finna i dagens brasilianska såpor.

Husan Val (Regina Casé) är huvudpersonen, tillika husets hjärta. Hon är den som på alla sätt tar hand om herrskap och son, vare sig det handlar om frukost eller medkänsla.

Familjemedlemmarna emellan är känsloklimatet desto kyligare, vilket fångas i en ögonblicks-bild där alla tre sitter runt middagsbordet och knappar på sina mobiler i stället för att umgås. Alla verkar ty sig mer till Val än till varandra, inte minst enda barnet Fabinho (Michel Jelsas) som ser henne som sin riktiga mamma.

När Vals tonårsdotter Jéssica (Camila Márdila) flyttar in från landet för att ta examen som öppnar för universitetsstudier börjar fasaden spricka i det lilla klassamhället. Jéssica vägrar nämligen att ta rollen som undersåte, och snart har hon luskat reda på att lyxlivet inte är av egen förtjänst utan resultatet av ärvd förmögenhet.

 

Med lätt handlag och personporträtt renons på klichéer gör Muylaert ett ganska lågmält vardagsdrama till en stor och gripande underhållning. Ingenting i det ljusa, tårfyllda slutet förtar något av filmens kraft.

 

 

 

Titel: Den andra mamman

Brasilien 2015

Regi och manus: Anna Muylaert

Medverkande: Regina Casé, Michel Jelsas, Camila Márdila, Lourenco Mutareli

Längd: 1 tim 52 min

 

Källa: Michael Tapper, Sydsvenskan

Uppdaterad av Macke Danielsson.