En vansinnig ide

En vansinnig idé

Regissören Robert Guédiguian, som själv har armeniskt påbrå, försöker i filmen ”En vansinnig idé” ta ett helhetsgrepp om det turkiska folkmordet på armenierna 2015. Delvis bygger filmen på den spanske journalisten José Antonio Gurriaráns självbiografiska bok, som skildrar hur han själv blev förlamad i en attack från den armeniska organisationen ASALA. Detta väckte hans intresse för den armeniska frågan. I filmen förekommer han som en fransk student.

 

Filmen börjar i svartvitt med en avrättning i Berlin 1921. Inledningen baserar sig på den armeniske nationalhjälten Soghomon Tehlirians mord på den tidigare storvisiren i det Osmanska imperiet, en av dem som låg bakom mordet på drygt 1 miljon armenier 1915.

 

Vi förflyttas sedan till Marseille 60 år senare, där olika generationer i en familj har olika uppfattningar om armenierna och folkmordet. Farmor sjunger en bloddrypande vaggvisa om hämnd på turkarna, sonen har en mera försonlig inställning, medan sonsonen ansluter sig till den Armeniska befrielsearmén.

”Vad innebär förlusten av ett land, och hur går man vidare när folkmördare vägrar erkänna? Hur länge ska det (få) drabba barn och barnbarn? Det mästerliga är att filmen samlar flera perspektiv och ger dem utrymme.” (DN)

 

I den svenska riksdagen har man röstat för ett erkännande av det armeniska folkmordet. I Turkiet är det ett brott mot grundlagarna att prata om det.

 

Guédiguian har regisserat flera filmer, som utspelar sig i Marseille, bl.a. ”Snön på Kilimanjaro”, som tidigare visats på filmstudion. Hustrun Ariane Ascaride är ständigt återkommande som kvinnlig huvudrollsinnehavare.

 

En vansinnig idé, 2016

Une histoire de fou

Frankrike

Regi: Robert Guédiguian

Manus: Robert Guédiguan och Gilles Taurand

I rollerna: Simon Abkarin, Syrus Shahidi, Ariane

Ascaride, Gregoire Leprince-Ringuet m fl

Längd: 2h 14 min

Från 15 år

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.