Familjen Belier

Familjen Bélier

 

 

Välgjorda, charmiga feelgood-filmer har blivit något av ett signum för fransk film de senaste åren. I hemlandet har de lockat miljonpublik, men även haft stora framgångar utomlands, inte minst i Sverige. Så är även fallet med en av de senaste i raden, Familjen Bélier.

 

Sextonåriga Paula bor med sina döva föräldrar och sin döve bror på den franska landsbygden. Familjen driver ett lantbruk, med ost som specialitet, och är en på alla sätt färgstark kvartett. Paula är den enda hörande och får tjänstgöra som tolk för de andra, när man ska sälja sina produkter på marknaden, och när fadern beslutar sig för att kandidera i borgmästarvalet. Paula får väldigt lite tid över för sig själv. En vändpunkt blir när hon börjar i skolans sångkör och man upptäcker vilken fantastisk sångröst hon har.

 

Paula spelas av Louane Emera, som även i verkligheten har en lysande sångarkarriär framför sig.

 

Helena Lindblad, DN: ”... Och alla vi som har eller har haft en tonårsflicka på väg ut i livet: Det här är en film för oss. `Mina kära föräldrar, jag reser, jag älskar er, men jag reser ...jag flyr inte, jag flyger. Utan att röka eller dricka, jag flyger ...` Hur kan man inte smälta inför sådana sångrader?”

 

 

Regi: Eric Lartigan

Manus: Victoria Bedos m.fl.

Foto: Malik Brahimi

Musik: Evgueni Galperini

Roller: Louane Emera (Paula Bélier), Karin Viard (Gigi Bélier), Francois Damien (Rodolphe Bélier) m.fl.

Frankrike 2014

105 min

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.