Mr Turner

Mr Turner

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) är en av Englands största målare. Han låter färg och form upplösas och smälta samman i en virvel av sol, vatten och dimma som föregrep impressionismen.

Det regissören Mike Leigh gör är att låta oss se landskap, havsvyer, soluppgångar och månsken genom Turners ögon, i detta fall genom fotografen Dick Poes lins. Han låter oss med Oscars Wildes ord ”uppleva hur naturen efterapar konsten” och se världen på ett nytt sätt.

Leigh har valt att koncentrera sig på målarens 25 sista år. Vi möter den älskade fadern som var barberare (Paul Jessen) när han spänner upp dukar och stöter färg åt sonen. Vi möter kvinnorna i hans liv; den före detta hustrun och de vuxna döttrarna som Turner inte vill veta av, den utslitna hushållerskan Hannah (Dorothy Atkinson) som han lägrar när det passar honom och så till sist kvinnan som förgyllde hans sista år, den älskliga pensionatsvärdinnan Mrs Booth (Marion Bailey).

Timoty Spall gör sin Turner till en butter man med ett orubbligt självförtroende, som grymtar snarare än pratar. Han tvivlar aldrig på sin förmåga. Spall belönades med priset för bästa skådespelare i Cannes 2014.

 

 

Land: Storbritannien

År: 2014

Längd: 2 timmar 30 minuter

Regi: Mike Leigh

Skådespelare: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson,

Marion Bailey, Ruth Sheen

(Svd, 20141223)

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.