Mustang

Mustang

Den fransk-turkiske regissören Deniz Gamze Erguven har gjort en film om fem föräldralösa systrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en turkisk by vid Svarta Havets kust. Det är glada, kraftfulla flickor, som trivs med skolan och med livet. I början av filmen ser man dessa förväntansfulla flickor, som ser fram emot sommarlovet. De roar sig tillsammans med sina kompisar och skojar bland annat med några pojkar från byn. Vakande ögon ser dem och rapporterar till mormor och morbror, som blir oroliga över deras uppförande. Morbrodern anklagar mormodern för att ha misslyckats i sin uppgift att uppfostra systrarna. Mormor, som egentligen gett flickorna en bra start i livet, blir rädd att deras värde på äktenskapsmarknaden sjunker. Det handlar ju också om familjens heder. Flickornas frihet inskränks mer och mer och hemmet blir ett fängelse.

 

Samhällets upprätthållande av familjens heder står i fokus. Det mest hotfulla är att vara ogift av kvinnligt kön. Systraskapet mellan flickorna innehåller en enorm värme och styrka, något som också återfinns, fast med mer begränsad förståelse, mellan deras kvinnliga släktingar. Filmen lyckas vackert skildra det breda känslospektra av hur en frihet går från att vara begränsad till att vara obefintlig. Det känns ända genom bioduken.

 

Filmen tar upp rätten för unga kvinnor att bestämma över sina liv, sina kroppar och sin sexualitet.

 

”Mustang” har fått flera utmärkelser. Den var Oscarsnominerad i kategorin Bästa utländska film. Vid Stockholms Filmfestival fick den publikens pris. Den vann LUX-priset, en EU-utmärkelse, år 2015.

 

Mustang, 2015

Frankrike, Tyskland, Turkiet, Qatar

Regi: Deniz Gamze Erguven

Manus: Deniz Gamze Erguven och Alice Winocour

Musik: Warren Ellis

I rollerna: Elit Iscan, Ilayda Akdogan, Gunes Sensoy,

Tugba Sungurogln, Erol Afsin m fl

Längd: 1h 37 min

Från 11 år

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.