Palio

Palio

 

Två gånger varje sommar förvandlas det mäktiga torget i italienska Siena till världens mest udda kapplöpningsbana. Stadsborna hoppar in i en kollektiv tidsmaskin och reser tillbaka till 1400-talet, då stadens ”contrade”, kvarter, var självstyrande.

 

De urgamla fejder som föddes på den tiden hålls fortfarande vid liv. Eftersom rättssamhället, även i Italien, ser annorlunda ut än under renässansen, får den guldröda stadens invånare kanalisera sina starka känslor i Palion, de återkommande hästkapplöpningar där ryttarna tävlar för olika stadsdelar, en tävling som sätter hjärtan i brand. Och skapar en osannolikt vild och galen stämning där hästar får skritta in i kyrkan för att välsignas.

 

En spännande dokumentär, med fantastiskt foto, om en dramatisk kamp mellan en ung utmanare och en korrupt mästare. Cosima Spender är en mästare på att dramatisera sin story, men hon förskönar inte. Många hästälskare lär möta Palio med skräckblandad förtjusning. Regissören Cosima Spender är Oscarsbelönad för sina tidigare dokumentärer Amy och Senna.

 

Hästar, hets och hemligheter under Toscanas sol

 

Källa: Helena Lindblad, Dagens Nyheter

 

Palio

Storbritannien 2015

 

Regi: Cosima Spender

Manus. Cosima Spender, John Hunt

Foto: Stuart Bentley

Musik: Alex Heffes

Medverkande: Gigi Bruschelli, Giovanni Atzeni, Andrea de Gortes m.fl.

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.