Phoenix

Phoenix

 

 

Christian Petzold är en av Tysklands hetaste regissörer, och gjorde sig ett namn även på våra breddgrader med "Barbara" – historien om en ung östtysk läkare som blir förvisad till ett landsbygdssjukhus. (Barbara visades på Filmstudion våren 2013). Det är därför inte helt orimligt att Petzolds senaste film, dramathrillern "Phoenix", har högt ställda förväntningar på sig. Och till viss del infrias de. För här har Petzold lyckats med konststycket att bygga upp en imponerande noir-stämning med bild och kulisser.

 

Platsen är Berlin strax efter slutet på andra världskriget. En stad förödd av bomber, gatustrider och förräderi. Judinnan Nelly Lenz (Nina Hoss) har fått ansiktet vanställt efter år i koncentrationsläger. Men hon har överlevt. Hon tas om hand av vänninan Lene samtidigt som läkare återställer hennes ansikte så gott de kan. Men för Nelly är det bara en sak som är viktig: hon vill hitta sin man Johnny – barpianisten som lyckades klara sig genom kriget utan en skråma. Men vad Nelly inte vet är att hennes man har en del mörka hemligheter i bagaget.

 

När Nelly väl träffar sin Johnny, känner han inte igen sin förra fru utan kokar snabbt ihop en bisarr plan för att genom den "falske" Nelly sno åt sig densammes arvspengar. Nelly själv blir förskräckt men spelar med, och får under Johnnys mentorskap lära sig imitera sig själv – och bit för bit återskapa den Nelly som han en gång blev kär i.

 

Land: Tyskland

Manus/regi: Christian Petzold, Harun Farocki

I rollerna: Nina Hoss, Ronald Zerhfeld m fl

Längd: 1 tim 38 min

 

Källa: Moviezine

Uppdaterad av Macke Danielsson.