Spotlight

Spotlight

 

”Spotlight” är namnet på dagstidningen Boston Globes grävande avdelning, strålkastaren som ska rikta ljuset mot skumma affärer. År 2001 när händelserna i filmen utspelar sig har redaktionens inte mindre än fyra reportrar med Michael Keaton i spetsen fortfarande gott om tid att ägna sig åt undersökande reportage. Ett jobb kan ta inte bara veckor utan månader. Men det är inte förrän en ny chefredaktör (Liev Schreiber) tar över som journalisterna får upp ögonen för den skandal som länge pågått och fortfarande pågår i deras närområde, nedtystandet av katolska prästers sexuella övergrepp på barn i Boston. Ett avslöjande som så småningom förgrenade sig över hela den katolska världen.

 

Den pedofilskandal som skakade den katolska kyrkan, tvingade bland annat Bostons stift i konkurs och gav efterskalv ända in i hjärtat av Vatikanen. Materialet, framtaget efter grundlig research av tidningens grävgrupp ”Spotlight”, kunde lista över 200 sexualförbrytare bara bland Bostons präster. En av dem var John Geoghan som dömdes till tio års fängelse för övergrepp mot mer än 130 barn under 30 års tid.

 

Trots sin utdragna längd är Spotlight en riktig nagelbitare, dessutom välspelad in i minsta biroll. Dramat utspelar sig alltså på Boston Globe och skildrar, utan att tappa fokus, det ihärdiga arbetet som ledde fram till tidningens internationella superscoop 2002.

 

Spotlight

USA, 2015

 

Regi: Tom McCarthy

Manus: Josh Singer, Tom McCarthy

Musik: Howard Shore

Foto: Masanobu Takayanagi

I rollerna: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber m fl.

Längd: 2 tim 10 min.

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.