Ljus i natten

Ljus i natten

Aki Kaurismäki är tillbaka med Ljus i natten, den andra filmen i en trilogi om hamnstäder där Mannen från Le Havre var den första filmen. Men om det blir någon tredje film är inte säkert.


När Khaled som gömt sig på en båt går i land i Helsingfors, tar det inte lång tid innan han jagas av nynazisterna med svarta ”Finland Liberation Army”-skinn-jackor. Till undsättning kommer människor som lever i stadens periferi. De utstötta är de mest solidariska och dessa medmänniskor ser till att Khaled håller sig flytande. Khaled, som förtjänstfullt spelas av Sherwan Haji, högsta önskan är att återförenas med sin syster som också flytt från Syrien. Systern försvann spårlöst när hon inte kom igenom en av gränskontrollerna i Europa.


Ljus i natten är en kommenterande och högst aktuell berättelse i modern tid, även om polisen som tar emot Khaleds asylansökan fortfarande knappar in alla persondetaljer på skrivmaskin. Denna polis är ett tydligt exempel på Kauris-mäkis dråpliga humor. Humorn är underfundig, med sparsam dialog, där blickar och gester säger mer än ord. Kontrasterna mellan det moderna och omoderna, skapar stort nöje i flera scener. Förutom att underhålla kan humorn skymma filmens huvudsyfte, nämligen att vi ska se vår tids stora flyktingkatastrof.


Aki Kaurismäki belönades av Berlinales jury med en Silverbjörn för Bästa regi.Uppdaterad av Macke Danielsson.