Prövningen

Prövningen

Rumänien har ryckt fram som ett av Europas ledande filmländer. Minns ni ”4 månader, 3 veckor, 2 dagar” som vi visade på Filmstudion för några år sedan? Nu har Cristian Mungiu åstadkommit ett nytt mästerverk, som vann priset för bästa regi vid Cannesfestivalen i våras. Genren är den samma, ett strängt realistiskt utsnitt från ett dysfunktionellt samhällssystem, dvs det egna i hemlandet Rumänien.

 

Ett brutalt överfall sätter stopp för den rumänska toppstudenten Eliza och hennes planer på att studera utomlands. När hennes läkarpappa vill hjälpa henne ur dödläget dras han in i en snårig härva av maktspel, korruption och lögner i ett kallt samhälle som faller samman inifrån på grund av vänskapskorruption och maffiafasoner.

 

Tidigt i våras gick hundratusentals rumäner ut på gatorna och demonstrerade mot regeringens försök att lätta på landets antikorruptionslagstiftning. Massdemonstrationer, de största sedan Ceausescu störtades 1989, fick dock regeringen att backa några steg.

 

”När man ser Prövningen känns det lätt att förstå alla som trotsade vinterkylan och skrek ut sin vrede över korrupta makthavare. Hela filmen formar sig till en enda stor smocka riktad mot en mygelkultur där lagar och regler mest gäller de som är för svaga eller för dumma för att skaffa sig vänner på rätt ställen.” (Helena Lindblad, DN)

 

Prövningen

Rumänien 2017

 

Regi och manus: Cristian Mungiu

Foto: Tudor Vladimir Panduru

I rollerna:

Adrian Titieni (Romeo)

Maria-Victoria Dragus (Eliza)

m.fl.

Längd: 128 min

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.