Reklamfilmen i Sverige

Reklamfilmen i Sverige

Och nu blir det reklamfilm!

Mårten Blomkvist berättar och visar filmer.

 

Vi vill gärna bjuda på något nytt emellanåt. I samarbete med Kalmar Filmstudio har vi bjudit in Mårten Blomkvist, en av våra ledande filmkritiker, bl.a. i Dagens Nyheter och Filmrutan. Mårten gör nedslag i reklamfilmens historia och visar en massa filmklipp.

 

Det har producerats svensk reklamfilm åtminstone sedan 1911. Kvalitet och attityder har skiftat vilt genom decennierna. Tvål, choklad, sytråd, sparande, försäkringar, huvudvärkstabletter, fryst spenat – har något gått att köpa så har också någon velat göra reklamfilm om det.

 

Reklamfilmerna är en speciell sorts svensk filmskatt. Här kan man se begåvade svenska filmare, skådespelare och artister som Ingmar Bergman, Jan Troell, Roy Andersson, Jarl Kulle, Margaretha Krook, Ernst-Hugo Järegård, Yvonne Lombard, Povel Ramel och Birgitta Andersson och många fler, visar upp sin förmåga att skapa slit-och-slängkonst med personlighet. En del av det som gjorts är briljant, annat fängslande för tidskänslan i bilderna.

 

I ”Och nu blir det reklamfilm” presenteras ett urval av omkring 40 svenska reklamfilmer, inklusive ett klipp ur den äldsta bevarade svenska reklamfilmen, ”Kai Napoleon Kalssons bondtur” från 1915.

 

Programmet är omkring en och en halv timme långt och gjort i samarbete med Filmarkivet.se, där fynd ur Filminstitutets filmarkiv görs tillgängliga på nätet.

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.