Darkest hour

Darkest hour

Detta är en verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i början av Andra världskriget, under Winston Churchills första tid som premiärminister. Nyss tillträdd ställs Churchill inför ett av hans mest avgörande val: att försöka mäkla fred med Nazityskland, eller att stå upp för sina ideal och tron på sin nations suveränitet.


Medan de till synes ostoppbara tyska styrkorna breder ut sig över den europeiska kontinenten, utmanad av en förberedd allmänhet, en skeptisk kung och till och med sitt eget parti, måste Winston Churchill ta sig igenom sitt livs mörkaste timme. Detta genom att samla en nation och försöka förändra världshistorien.


Först och främst är Darkest Hour Gary Oldmans film. Gary Oldman är helt enastående i rollen som Churchill. Maskören har gjort ett imponerande arbete och Oldman spelar som om han vore Churchill. Han har hyllats av många brittiska filmkritiker för sin roll. Han har helt rättvist också nominerats till en Oscar i kategorin bästa manliga huvudroll för sin insats som den cigarr-älskande premiärministern. Filmen har ytterligare kammat hem fem Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film och bästa foto. Oldman fick också en Golden Globe för sin insats.


Joe Wright är en skicklig regissör och det här är i klass med hans Stolthet & fördom, Försoning, Hanna och Anna Karenina.Manus & Regi:  Anthony McCarten, Joe Wright

Musik: Dario Marianelli

Foto: Bruno Delbonnells

I rollerna:  Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James

Speltid: 2 tim 05 min 

Uppdaterad av Macke Danielsson.