Jordgubbslandet

Jordgubbslandet

Wiktor Ericsson är nog mest känd som pappa till TV-serierna ”Starke man” och ”Halvvägs till himlen”. Med ”Jordgubbslandet” visar han upp en helt annan sida av sin förmåga. Det är en Romeo och Julia-historia som utspelas på Listerlandet i Blekinge. Storbönder med bland annat jordgubbsodling som specialitet tar emot ett brokigt EU-proletariat som plockar bär för skitlöner och under usla arbetsförhållanden.


Romeo är sonen Wojtek i den polska familj som med sin slitna husvagn ansluter till bärplockarna. Julia är lantbrukardottern Anneli hos den xenofobe arbetsgivaren, men är på kant med förväntningarna i sin familj. De båda jämnåriga ungdomarna dras motvilligt till varandra. Anneli är stark nog att trotsa föräldrarnas och vännernas motvilja, trots att hon blir hånad och på andra sätt angripen. Även Wojteks föräldrar misstycker.


Gästarbetarna skildras inte som en anonym, grå massa. De blir individer med egna särdrag, egna resmål och drömmar, förtjänster och tillkortakommanden. De utsätts för hot, visar lojalitet, har olika inbördes moralisk kompass. Olika grupper konkurrerar med varandra – polacker, ukrainare och letter.


Wiktor Ericsson målar upp en risig bild av relationen mellan  de svenska odlarna och de utfattiga EU-migranterna, allt mot en poetisk bakgrund med en vacker kärlekssaga som utspelas i ett sommarfagert, blekingskt  landskap. Hans film kan jämföras med Gabriela Pichlers guldbaggevinnare 2013, ”Äta, sova, dö”.


Jordgubbslandet


Regi o manus: Wiktor Ericsson

Foto: Nadim Carlson

Musik: Hanan Townshend

I rollerna: Staszek Cywka (Wojtek), Nelly Axelsson (Anneli), Julia Kijowska (Agnieszka), Torkel Petersson (Sven-Erik) m.fl.

Sverige 2017

1 tim 33 min


 

Uppdaterad av Macke Danielsson.