Kungens val

Kungens val

9 april 1940. Nordisk ödesdag under andra världskriget. Tyskarna ockuperar Danmark och Norge. Anfallet mot Norge försinkas genom att kryssaren Blucher sänks i Oslofjorden. Respiten är tillräcklig för att regeringen och kungafamiljen ska hinna fly från Oslo. De jagas av tyskarna som sätter in stora resurser för att fånga in de flyende.


Denna historiska jakt som pågår i tre dagar ligger till grund för Erik Poppes film. I centrum står den åldrande kung Haakon och den roll han kom att spela under de dramatiska vårdagarna. Danske Jesper Christensen har fått strålande recensioner för sin prestation som den ångestridne, ofta rädde monarken på flykt. Vi har tidigare sett honom briljera i flera filmer, t.ex. av Jan Troell, Per Fly och Lars von Trier, och i flera tv-serier, men det här är nog hans största framgång som skådespelare hittills.


En annan stark rollprestation gör österrikaren Karl Markovics som spelar den tyske diplomaten Bräuer, vilken fått order direkt av Hitler att pressa fram ovillkorlig norsk kapitulation och att få regering och kungahus att acceptera Vidkun Quisling som ny regeringschef.


Norsk film har stora framgångar idag och Erik Poppe, med både nationella och internationella  succéer, räknas till de tongivande.


Kungens val


Regi: Erik Poppe

Manus: Harald Rosenloev-Eeg och Jan Tryggve Röyneland

Foto: John Christian Rosenlund

Musik: Johan Söderqvist

I rollerna: Jesper Christensen (Haakon VII), Anders Baasmo Christiansen (kronprins Olav). Tuva Novotny (kronprinsessan Märtha), Karl Markovecs (Carl Bräuer), m.fl.

Norge 2017

2 tim 13 min


Uppdaterad av Macke Danielsson.