Cold War

Cold War

Polske Ida-regissören Pawel Pawlikowski är tillbaka med en passionerad, vacker och vältrimmad kärleksfilm baserad på hans egna föräldrars stormiga relation.

Pawel Pawlikowski vann en Oscar med sin förra film, det fulländat fina och suggestiva dramat om nunne-novisen Ida. Här får vi en nästan lika stark upplevelse. Samma slående vackra svartvita foto, samma närmast kvadratiska format men de mentala vyerna är vidare när vi följer en böljande passionerad kärlekshistoria,

under två decennier och genom flera länder.

Wiktor är en av tre ledare för en sång- och dansakademi som turnerar runt i östblocket med sina välkoreograferade och mäktigt ljungande folksångsframträdanden. Zula är den unga kvinnan, den oslipade diamanten, som blir den stora stjärnan och Wiktors älskade – en dynamisk duo som är baserad på regissörens egna föräldrar.

Cold War är en vältrimmad skapelse som klockar in på ynka 85 minuter, vilket i och för sig är djupt imponerande: det krävs en rejäl berättarbegåvning för att klämma in så många relationsturer och resor på så kort tid, men det är på knocken att han klarar av det.

Annars är det elitklass på alla håll, inte minst gäller det ett formidabelt agerande – Joanna Kulig som den nyckfullt kraftfulla Zula är fenomenal – men det är ändå musiken som spelar huvudrollen, från inledningens folklore till jazzen i Paris. Vissa låtar blir som ständiga följeslagare, de transformeras i takt med det struliga paret, kommenterar det som sker, samtidigt som den står för en del av framåt-rörelsen. Som en musikal för oss som inte gillar musikaler.

Eftersom det handlar om Polen under det kalla kriget dröjer det inte länge förrän kommuniststyret tvingar ensemblen att lägga till några Stalin-hyllande sånger på programmet. Alltså politisk styrning av konsten. Det görs ingen större sak av det, det var en del av verkligheten på den tiden, men det är svårt att inte tolka det som en referens till dagens Polen där regimen tar ett allt hårdare grepp om kulturen.

 

 

Cold War

Polen 2018

 

Regi: Pawel Pawlikowski

Manus: Paweł Pawlikowski och Janusz Głowacki

I rollerna: Joanna Kulig och Tomasz Kot.fl.

Speltid: 1tim 25min

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.