Okänd soldat

Okänd soldat

Lagom till Finlands 100-årsdag som självständig stat i oktober 2017 blev det svensk premiär på en ny filmatisering av den finske författaren Väinö Linnas nationalmonument till roman, Okänd soldat. En rekorddyr och megastor produktion som drar fulla hus i hemlandet. ”Med okänd soldat vill jag väcka avsky mot det våld som springer ur det meningslösa kriget”, lär Väinö Linna ha sagt. (Kulturnytt i P1).

 

Linnas roman som kom 1954 bygger på hans egna erfarenheter från det s.k. Fortsättningskriget 1941-44, där han deltog i en kulsprutepluton liknande den som står i centrum i filmen. Finland lierade sig med Hitlertyskland i en attack på Sovjetunionen för att ta tillbaka mark som förlorats efter det ryska anfallet, Vinterkriget november 1939-mars 1940. Detta är fortfarande en het potatis för många och regissören Louhiemis undviker den historiska minan genom att i förtexterna beskriva den oheliga alliansen som ”vansklig”. Linnas roman är betydligt tydligare och avsevärt mer tyskkritisk. (Johan Croneman, DN)

 

Huvudperson är bonden Antero Rokka som mist sin gård på Karelska näset under Vinterkriget. ”Vi tar tillbaka näset, sedan går vi hem.” Riktigt så blir det inte …

 

Det är tredje gången boken filmas, först 1955 av Edvin Laine och sedan 1985 av Rauni Mollberg.

 

 

Okänd soldat

Finland 2017

 

Regi: Aku Louhimies

Manus: Aku Louhimies och Jari Olavi Rantala

Foto: Mika Orasmaa

Musik: Lasse Enersen

I rollerna: Eero Aho, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi,

Marketta Tikkanen

Speltid: 2 tim 13 min

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.