Nybro filmstudio

Kandahar

Den dramadokumentära Kandahar är i hög grad ett försök från regissören Makhmalbaf att rikta världens blickar mot Afghanistan, där folket under många år lidit av torka, hungersnöd, inbördeskrig och talibanernas extrema fundamentalism.

I filmen följer vi Nafas, en ung afghansk journalist, som via flyktinglägren i Niatak tervänder till sitt av inbördeskrig plågade fädernesland. Nafas har tillbringat hela sitt vuxenliv i Kanada, men måste ingripa, då hennes syster i Kandahar hotat att begå självmord vid nästa solförmörkelse. Hindren är många på den 500 kilometer långa vägen från iranska gränsen och fram till talibanernas andliga huvudsäte.
Som kvinna kan hon inte resa utan manlig eskort, och hon måste dölja sig bakom den av talibanerna föreskrivna burkan. På resan besöker Nafas bl a ett Röda Kors-läger, där man försöker hjälpa de människor som skadats av de i Afaghanistan mycket vanliga landminorna.
Makhmalbaf har draperat sin historia i ett tunt fiktionslager, men landmineoffren och deras fantomsmärtor är äkta nog, liksom de hungersnödsoffer som filmen också fokuserar på.
Resan bygger på huvudrollsinnehaverskan Niloufar Paziras egna erfarenheter. Också Makhmalbafs amerikanska muslimer spelar sig själva. Hassan Tanti (som dyker upp som läkare i filmen) kom från början till Afghanistan för att hjälpa till att driva ut de otrogna ryssarna ur landet. I verkligheten livnärde han sig som journalist i Teheran.

I samband med att Makhmalbaf fick UNESCOs Fredrico Fellini Gold Medal för filmen Kandahar lovade han att öppna en filmskola i Kandahar - den dag soldaterna rycker ut, rycker Fredrico Felliniskolan in. Det har Makhmalbaf svurit på inför ögonen på världens kulturministrar.

Kandahar (Safar é Gandehar)
Iran 2001

Manus och regi: Moshen Makhmalbaf
Musik: Mohamad Reza Darvishi

I rollerna:
Niloufar Pazira (Nafas)
Hassan Tantai
Sadou Teymouri
Hayatalah Hakimi

Längd : 85 minuter

Senast uppdaterad 03-02-09 av Macke Danielsson